Премиерът към областните: Задача №1 – никакви нередности на изборите!

„Нашата задача е да не допуснем нередности на предсрочните парламентарни избори на 11 юли“. Това заяви служебният премиер Стефан Янев при представяне

„Нашата задача е да не допуснем нередности на предсрочните парламентарни избори на 11 юли“.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев при представянето на новоназначените областни управители в Гранитна зала на Министерски съвет.

„Основната цел на съвещанието е провеждането на честни и прозрачни избори. Този ангажимент е и на други органи в държавата, но всички наши усилия ще бъдат посветени на извънредните парламентарни избори на 11 юли“, обясни Янев.

Другата задача освен провеждане на честни и прозрачни избори, е да не бъдат допуснати негативи, на които хората били свидетели, да се ограничат практиките, които след изборите водят до една полемика и динамика в говоренето. Целият процес е базиран на машинното гласуване и всички решения, които до момента са взети, не са нови, знаят се. Въпреки това по думите на Янев сме поставени пред едни нови предизвикателства.

Според него предизвикателствата за изборите са и пред ЦИК – за машините за гласуване, сертифицирането им и дали машините ще имат подходящото информационно и друг вид осигуряване, което позволява бързо и ефективно да се гласува и да не се създават предпоставки в СИК да се получават опашки и напрежения. Всички въпроси предстоят да бъдат решени и Янев е сигурен, че както от страна на изпълнителната власт, така и от областните управители въпросите за изборите да бъдат решавани бързо и ефективно.

Стефан Янев настоя за готовност, за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, избори, които са достатъчно честни и прозрачни, за да бъдат разпознати от българските граждани. Той призова областните управители честно да изпълнят ангажиментите си, в тясна координация с органите на местната власт.

Премиерът  очаква областните управители да подходят отговорно. Той се надява областните управители да отговорят на стандартите за честни и прозрачни избори, да демонстрират професионализъм.

COMMENTS

WORDPRESS: 0