Премиерът Борисов: Ще бъде затварян всеки магазин, в който е допуснато струпване на хора!

Премиерът Борисов: Ще бъде затварян всеки магазин, в който е допуснато струпване на хора!

"Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи, за да не се струпват хората по гишетата“, каза министър-председателят Ще бъде затварян в

„Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи, за да не се струпват хората по гишетата“, каза министър-председателят

Ще бъде затварян всеки магазин, в който е допуснато струпване на хора! Това предупреди премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

„Целта е предпазване от струпване на хора, призовавам за самодисциплина“, подчерта Борисов относно противоепидемичните мерките срещу коронавируса.

„Благодаря на президента , че само за няколко часа подписа указите за извънредното положение наказателния кодекс и здравето. Те са вече в сила“, каза Борисов.

Бойко Борисов изброи нови мерки, които налага ситуацията, и които тревожат хората. „Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи, за да не се струпват хората по гишетата“, каза той.

„Целта на извънредните мерки е да не позволяваме на струването на хора на определени места. Това е единствената цел. Това е единствената мярка, доказана в света, че работи.

Удължаваме до края на май срока за газовите уредби. Така че нищо да не налага да бързат и да се струпват в тази посока.

Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца, така че хората, които имат нужда от тях, да си ги получават без да се налага да се излагат на допълнителен риск.

Четвърто – решението на ТЕЛК се удължават до месец май. Истински се надяваме, че до тогава всичко с коронавируса ще бъде овладяно“, каза Борисов.

Бойко Борисов направи следните препоръки към кметовете на общините: „Да бъдат внимателни със затварянето на пазарите, когато ги затварят, да създават следния ред как хората да могат да си купуват хранителни продукти. Второ, много важно. От 17:00 ч. днес сме създали организация на телефон 112 да поема обаждания за обхвата на заповедта на министерството на здравеопазването. Четири души ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос или тълкование да се отговаря по максимално бърз начин и да бъде взето необходимото решение. Да чуят много внимателно собствениците на големите магазини за строителни материали, на техника. Някои са затворени, а в други се струпват хора. РЗИ и МВР установят ли такъв магазин, в който е позволено струпване на хора, да бъде затварян веднага“, отсече Борисов.

„Не трябва да си затворим живота, ако нещо е необходимо, да имат възможност да го купят, но собственикът трябва да гарантира необходимия ред, за да не бъдат затворени принудително. Целта е предпазване от струпване на хора. Веригите за бързо хранене могат да работят само, ако човек иска да си купи за вкъщи. РЗИ и МВР трябва да отчетат незабавен контрол навсякъде в страната“, каза Борисов.

Светът търси спешни мерки и нищо по-различно няма от това, което сме въвели. Още веднъж призовавам за самодисциплина, подчертава Борисов, пише агенция „Блиц“.

„Излезте със семействата си на разходка, но не се струпвайте много хора на едно място. Две седмици са критичния срок, в който мерките трябва да дадат резултат. Парламентът е в готовност да гласува всички закони, които са необходими за доброто на хората. Лекарствата имат регулация и не може да се допусне спекула, а в другите сектори министър Горанов има готовност да наложи таван. В момента разчитаме на добросъвестност, но МВР и прокуратурата имат готовност за всякакви опити на частни партита по дискотеки и каквито и да е било опити. Ще бъдат прекратени на мига. Сега са пости, не се извършват и църковни бракове. Да си дадем тези две седмици. Виждате, че сме готови да отреагираме във всяка една ситуация с промени и затягане на реда навсякъде където има нужда да се създаде нещо допълнително. Ако трябва ще се правят доставки по домовете на храни, води и всичко необходимо. С министър Горанов и Томислав Дончев наблюдаваме мерките в другите страни и ги обсъждаме. Това са сметки за кратък период“, каза Борисов.

24bulgaria.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0