Премиерът Борисов се качи на борда на американски самолетоносач

Премиерът Бойко Борисов и българската делегация се качиха на борда на американския самолетоносач „Хари Труман“ по време на опознавателна обиколка

Премиерът Бойко Борисов и българската делегация се качиха на борда на американския самолетоносач „Хари Труман“ по време на опознавателна обиколка в рамките на НАТО, съобщиха от пресслужбата на МС.

Заедно с него бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

„Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Високо оценявам вашия принос за запазване значимостта на трансатлантическата връзка и успешното изпълнение на мисиите на Алианса“, е отбелязал Борисов по време на разходката из борда.

Той е подчертал, че страната ни разглежда участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамерява да запази ангажимента и приноса си към тях. „България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност“, акцентирал Борисов. Той подчертал и отличното сътрудничество между България и САЩ в редица сфери, което е от огромно значение на фона на предизвикателствата пред международната среда.

„Заедно сме по-силни във всички области – ние сме съюзници в НАТО, партньори в областта на отбраната, партньори в енергетиката, партньори в бизнеса и много повече. По вода и по суша, ние сме силни заедно,“ е заявила американският посланик в България Херо Мустафа.

На борда на самолетоносача „Хари С. Труман“ премиерът Борисов и ръководената от него делегация бяха заедно с делегация от Република Северна Македония и с представители на посолствата на САЩ в София и Скопие. Делегацията на Република Северна Македония включваше премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска и началника на отбраната генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски, уточняват от пресслужбата на българския премиер.

Адмиралът от ВМС на САЩ Джеймс Гордън Фогго III, командир на Военноморските сили на Съединените щати в Европа и Африка и командир на Съюзническото командване на силите в Неапол, приветства делегациите на борда на самолетоносача „Хари С. Труман“.

„Хари С. Труман“ е осмият самолетоносач от клас „Нимиц“ на ВМС на САЩ, кръстен на 33-ия президент на САЩ Хари С. Труман. Понастоящем американският самолетоносач „Хари С. Труман“ е в зоната на отговорност на Шести американски флот.

COMMENTS

WORDPRESS: 0