Премиерът Борисов: Ние с Турция трябва да градим изключително добри взаимоотношения

„Вярвам на това, което са направили колегите от МВР. Румяна Бъчварова ме информира за мерките. Действително е неприятно като усещане, че е действано н

„Вярвам на това, което са направили колегите от МВР. Румяна Бъчварова ме информира за мерките. Действително е неприятно като усещане, че е действано на ръба на закона, но аз бих коментирал много по-сериозни теми“. Така премиерът Бойко Борисов коментира експулсирането на Абдуллах Бююк в Турция в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия. Министър – председателят обясни, че страната ни е изправена пред много тежка обстановка във връзка с мигрантския поток. „Всички хора виждат какво става в градовете“, каза той и обясни, че това го говори на неправителствените организации, които са се изказали по темата за Бююк. Според него най – важната цел е да се направи така, че Турция да третира България като по-различна от останалите в Европа. „Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, бежанците веднага идват в България и в Гърция“, поясни той. „Аз съм изключително притеснен за това, което може да се случи на България. Османската империя, историята показва, че стига до Австрия и от това страдат най – много Балканите“, припомни той. „Ние с Турция трябва да градим изключително добри взаимоотношения. Мигрантската вълна не трябва да я допускаме в България“, каза отново той. „На въпрос дали връщането на Бююк е условие, че Турция няма да стигне до Австрия, Борисов отговори, че сега се фиксираме върху един от всичките 25 000 случая. „В Турция решенията се взимат с едно кимване на глава“, притеснено заяви премиерът. „Сега всички си мислят, че е лесно, че не се изискват безсънни нощи. Ако някой иска, да дойде и да ходи да говори в Турция“, каза той и отново обясни, че за него не е важно кой стои начело на турската страна, а най – важното нещо в момента е двете страни да бъдат в добри отношения. „Ние в момента сме в тежка мигрантска криза. Никой не ме послуша да затворим всички заедно границите преди година и половина“, оплака се отново Бойко Борисов. На въпрос дали България в момента е в лоша позиция, премиерът отговори: „От едната страна на Черно море в Крим, от другата страна са Сърбия и Македония, където се провеждат съвместни военни учения, граничим и с Гърция, в която положението е изключително лошо, имаме обаче и сухопътна граница с Турция. Затова е редно политиците у нас да седнат и да помислят“.

Съдът в Женева вече е казал, че България трябва да плати около милиард и двеста милиона за Белене. Тук вече не става въпрос дали искаме или не два реактора, а да си платим. Хипотезата не е трябва ли ни Белене, а какво да правим с реакторите, които ще платим. До тук почти 3 млрд. лв. са похарчени, останат останалите 557 млн. евро. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод бъдещето на ядрената електроцентрала. „Трябва да се рестартира проектът. Ако е толкова жизнен, ще дойдат частници, които ще го направят, така че по един или друг начин ще се построи”, категоричен бе Борисов. „Белене трябва да се строи, тя вече не е хипотеза. В противен случай ще имаме много скъпи реактори в някой музей”, коментира премиерът.
„Обстановката е динамична – преди два месеца искахме обща флотилия с Турция срещу Русия, а те бяха едва ли не във военни отношения. Сега ситуацията е съвсем различна”, поясни премиерът попитам с коя от двете страни ще „играем”.

Премиерът не пропусна и темата за президентските избори. Той заяви, че е изключително далечна му е темата за предстоящата предизборна кампания. „Имаме толкова сложни въпроси за решение, че не ми е до избори“, заяви Бойко Борисов. Относно кандидатурата на ген. Румен Радев за „Дондуков 2“, министър – председателят каза, че всяка една личност, издигната от левицата, е конкуренция на ГЕРБ. На въпрос дали все пак не е решил дали той ще се включи в президентската кампания, Борисов отговори, че за съжаление държавният глава няма правомощията да решава проблемите, които са надвиснали в момента над страната. „Ако аз стана президент, възникват няколко въпроса: Кой ще стане премиер?, Кой ще сплотява тази толкова сложна управляваща коалиция?“, попита той. Бойко Борисов обясни, че президентът трябва да забрави за политическа кариера и заяви, че в момента изобщо не е готов да заеме поста на държавен глава. „Тази кампания ми е толкова далечна, че даже мисъл не ми идва за нея. Трябва да решим толкова сложни неща, така че не ми питай дали ще се кандидатирам за президент“, каза министър-председателят.
„Не съм готов да си мисля, че бих могъл да се кандидатирам за президент. Не съм заблудил никого. Не я мислете ГЕРБ, партията има силни структури. Доказа се и като опозиция“, категоричен е Борисов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0