Президентът свали доверието си от Пламен Георгиев

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев като покани неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото з

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев като покани неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС. Това съобщиха за БТВ от „Дондуков” 2, като уточниха, че решението е било взето още вчера.
Държавният глава свиква в понеделник Консултативния съвет по национална сигурност по темата за корупцията на високи нива. Днес прокуратурата обяви, че започва проверки на начина, по който жилища са придобили Пламен Георгиев, синът на директора на следствието Борислав Сарафов и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Тази сутрин премиерът Бойко Борисов заяви, че „когато има скандал, трябва да има и оставка”. „Аршинът трябва да бъде един и същ – или незабавни оставки, или дълъг отпуск, докато минат максимално прозрачните проверки”, подчерта министър-председателят.
Минути по-късно Георгиев обяви, че избира втората опция – ще е в отпуска по време на проверката. „Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност Комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания”, подчерта той в изявление, разпространено до медиите.