Президентът Радев върна избора на Иван Гешев

Държавният глава Румен Радев не подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Така изборът на обвинител №1 се връща във Висши

Президентът Радев върна избора на Иван Гешев (видео)

Държавният глава Румен Радев не подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Така изборът на обвинител №1 се връща във Висшия съдебен съвет.

При кратко изявление пред медиите той обясни, че главният прокурор има фукнции за правосъдието, а изборът му засяга всеки български гражданин. „Начинът на провеждането за избор на главен прокурор трябва да създава доверие“, каза Радев.

„Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи в държавни длъжности. Подходът в избирането на главен прокурор бе подкрепена и от Изпълнителната власт. Обществото ни е особено чувствително, затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо доверие“, каза Радев.

В случай че членовете на ВСС препотвърдят позицията си Гешев да управлява прокуратурата през следващите 7 години, президентът е задължен да подпише указа при повторното му внасяне.

Днес Съюзът на съдиите се обърна с отворено писмо към президента Румен Радев с призив да не подписва указа за назначаването на Гешев. От организацията приканиха държавния глава да продължи да настоява за конституционна реформа на прокуратурата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0