Президентът Радев връчи „Мадарски конник“ на посланик Хасан Улусой

Президентът Румен Радев удостои посланика на Турция в България Хасан Улусой с орден „Мадарски конник“ първа степен.  В рамките на мандата си

Президентът Румен Радев удостои посланика на Турция в България Хасан Улусой с орден „Мадарски конник“ първа степен. 

В рамките на мандата си у нас посланик Хасан Улусой допринесе за затвърждаването на двустранните отношения между Република България и Република Турция на основата на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимно уважение, заяви президентът Радев на церемонията.

Висшето държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за развитието на българо-турските отношения и сътрудничество. „Посланик Улусой спомогна за реализирането на редица срещи на високо политическо ниво и интензифицирането на двустранния политически диалог. Със своята работа и множество инициативи, както и лични контакти, Хасан Улусой даде своя принос за възходящия път на развитие на двустранните отношения“, посочи държавният глава.

В приветствието си президентът открои динамичния търговско-икономически обмен,  инвестиционното партньорство, както и сътрудничеството в областта на енергетиката за диверсификация на маршрутите и източниците на енергийни ресурси. Като пример за прагматичните двустранни отношения президентът открои ползотворните връзки в сферата на сигурността и миграцията, която остава основно предизвикателство за нашия регион.

„Убеден съм, че поставихте изключително добра основа, която е предпоставка нашите отношения да продължат да се развиват във възходяща посока. Запазете най-добри спомени и професионално удовлетворение от мандата си в приятелска България“, каза още в словото си на церемонията Румен Радев.

„През последните две години бе истинска привилегия за мен да служа в съседска България и да допринасям за развитието на отношенията ни във всички сфери от взаимен интерес“, посочи посланик Хасан Улусой и благодари за оказаната чест. По думите му проведените повече от 120 визити и срещи между България и Турция през последните две години са пример за това как две държави могат да имат тясно сътрудничество и да работят заедно.

Посланикът изрази удовлетвореност от успешно осъществените повече от 30 двустранни културни събития и подчерта, че посолството на Турция в България е работило усърдно за развиването и утвърждаването на културните отношения и връзки на приятелство между двете страни.

COMMENTS

WORDPRESS: 0