Президентът: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта! От нас!

Президентът: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта! От нас!

„Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. И от нас зависи това да се случи“. Това обяви в извънредно обръщение към на

„Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. И от нас зависи това да се случи“.

Това обяви в извънредно обръщение към народа президентът на България Румен Радев.

Той призова енергията на протестите да не се разпилява, призова за ненасилие и опорочаване на протестите.

„През тази седмица хиляди излязоха на площадите, за да искат свобода, законност и справедливост. Във всички градове, с което показват, че протестът е общонационален. Младото поколение ни изпълва с гордост. То показа решимост повече да не се търпи корупцията и срастването й с прокуратурата и медиите.

Мафията се храни от страховете и апатията. Днес борбата за свобода и справедливост е в ръцете на хората. Нанася се жестоко оскърбление към тях с обидите, че са платени, че са тинята на обществото. Това издава арогантност и политическо безсилие. Никога народът ни не е бил по-единен в решимостта си срещу несправедливостта.

Доверието е загубено-сегашният властови олигархичен модел е изчерпан.

Оставка на правителството и главния прокурор“, заяви в обръщението си Радев.

Обръщението на президента Румен Радев:

Уважаеми сънародници,

Вече седмица хиляди българи са по площадите с искания за оставка на правителството и главния прокурор, за свобода, законност и справедливост. Жителите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и много други градове са доказателство, че протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории. А младото поколение на България ни изпълва с гордост и върна надеждата за бъдещето на Родината.

Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус анти-мафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата, срастването на властта с медиите, дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона. Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на Отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ. Това, което става днес по улиците е достижение на всички български граждани, които отстояват своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат именно на това тяхно усилие.

Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията ни. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете именно на хората от протеста. Това е нашата обща кауза. Оскърбителните внушения, че хилядите граждани по площадите са платени и манипулирани, че са тинята на обществото, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието: лъжи, клевети и сеене на разкол.

Никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност, в смелостта си да бъде актьор, а не зрител на своя живот. Никога народът ни не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата. Да съхрани природата. Да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани. Да върне истината в медиите, за които плаща с данъците си. Затова трябва и сме длъжни да бъдем мъдри и единни, да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разединение в редиците ни.

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да чуят гласа на България, само удължават кризата. Доверието е загубено. Сегашният олигархичен властови модел е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минават през оставка на правителството и главния прокурор и честни избори.

Отново призовавам и полицията, и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации. В този исторически за страната ни момент не трябва да допускаме да се опорочат справедливите искания на гражданите и да се разпилява енергията за промяна.

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От всеки един от нас зависи това да се случи.

24bulgaria.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0