Президентът към Борисов: Промените в Конституцията не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване

Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване. Така прези

Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване.

Така президентът Румен Радев отговори на призива на премиера Бойко Борисов държавният глава да внесе своя проект за промени в Конституцията и да се върви към Велико народно събрание. Позицията му е изпратена до бТВ.

Радев обяснява, че ще свика НС в срок, но „на дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура“. Ако това не стане, парламентът ще бъде разпуснат.

„Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени. Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, казва президентът в позицията си.

Няколко часа по-рано Борисов обяви, че нови избори за парламент не са решение. „Всички говорихте за ВНС, за мажоритарни избори – събира се НС и гласуваме свикване за ВНС. Нека президентът Радев – неговият проект за Конституция, не нашият, да внесе, да реши. Свикваме Велико народно събрание и решаваме всички проблеми. Защото там половината са мажоритарни гласове и почваме на чисто. Това са варианти, които политиците трябва да разгледат, а не чрез протести“, обяви премиерът.

Това е един от трите предложени от Борисов сценария. Другите два предвиждат ГЕРБ да състави правителство или да осигури 10 „дежурни“ депутати в подкрепа на „Има такъв народ“ в НС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0