Предлагат три варианта за машините за вота

Предлагат три варианта за машините за вота

Има подозрения, че пазарни прочувания за машините за изборите не са правени, никой от компаниите в света не ни е потвърдил, че е давал индикативни офе

Има подозрения, че пазарни прочувания за машините за изборите не са правени, никой от компаниите в света не ни е потвърдил, че е давал индикативни оферти, а фирмите, които участваха на последния търг есента – те са осем, никой от тях не казва, че са правени, как са правени пазарни консултации, как е възможно това, без да питаш тези, които с това се занимават… Това бе коментарът на изпълнителният директор на „Сиела норма“ Веселин Тодоров пред бТВ по повод преговорите за вота с машини.

„Или не са правени проучвания, или е нарушен законът за обществните поръчки“, заяви той.

Ние винаги сме били прозрачни – преди премията през май бяха направени консултации, за цена 5 000 лв., нормално, когато даваш индикативна оферта, се закръгля, обясни още Тодоров.

На предната поръчка са били правени консултации, а сега не са направени. Дали ние извиваме ръцете или не. ЦИК от месец работи и не е напреднала много, да стартират процедурата и ако не можем – да я изпълни някой друг. Май никой друг освен нас не може да го направи и причината за това е само ЦИК, добави Веселин Тодоров. По думите му все по-трудно сега ще се намери друга фирма, тъй като е юни. В момента, в който получил офертата, се е обадил и изпратил SMS, че не може при този бюджет да фирмата да изпълни поръчката.

Има грешка в начина на смятане от страна на ЦИК, обясни Тодоров и уточни, че има два компонента – доставка и услуга по доработка и инсталиране, наемане на 2400 души. Пе негови думи работата е доста по-голяма сега, отколкото на търга на 4 април. „Сега има същите парламентарни избори, плюс допълнителни машини в 500 секции, плюс частни местни избори в Благоевград и 6-7 села, плюс избори в чужбина, работата е два пъти повече, обясни директорът на фирмата. Той смята, че „очевидно е сбъркана логиката и който е консултирал ЦИК, е доста глупав“.

Веселин Тодоров обясни още, че се харчат държавни пари, а той фирмени, а фирмата не може да преглътне 6-7 млн. лв., без да преглътне загуба, не може да се вдигнат цените на книгите, за да избият загубите.

За това какво ще стане при преговорите между ЦИК и „Сиела“, той вижда три варианта: Най-нормалното е да се вдигнат цените до нормалното ниво, а другият вариант – да се доставят машините, но за тази поръчка вероятно те ще са 1200 за тази цена, третият вариант – да се свърши работата за парламентарните избори в бюджета, без да доставяме допълнителни машини и без избори в чужбина и за местните избори.

Друг вариант е да дадат на много ентусиазиран поръчката, но вероятно няма да се намери такъв. Предната поръчка не е платена, срокът е до 25 юни, претенции няма за старата поръчка, коментира Тодоров.

Няма открита процедура за машините, бавенето не е от „Сиела“, заключи той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0