Православната църква чества деня на Свети мъченик Боян

На 28 март имен ден празнуват всички, които носят името Боян (означава - маг, лечител), Боянка, Бойко, Бойка, Албена. Името Бойко е производно от Боян

На 28 март имен ден празнуват всички, които носят името Боян (означава – маг, лечител), Боянка, Бойко, Бойка, Албена.
Името Бойко е производно от Боян, по тази причина именният му ден е в деня, когато Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български.
Името Бойко има славянски произход и означава бoeн. Посланието му е да се боят от него болести и други беди.
Енравота е най-големият син на кан Омуртаг. Той е роден в началото на 9 век. Според някои предположения името му е от славянски произход, a майка му е славянка. Носи и името Воин (или с транскрипция Боян).
По сведения на охридския архиепископ Теофилакт Охридски от 9 век Енравота попада под влиянието на пленения византийски епископ Кинам и приема от него християнското кръщение под името Боян. Поради влечението си към християнството, той бива лишен от правото си на престолонаследник от баща си Омуртаг. След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син Маламир (вторият син Звиница навярно бил починал), в чиято лоялност към отечествените богове Омуртаг не се съмнява.
Според Теофилакт Енравота моли брат си да му даде пленника Кинам, който е в тъмница по заповед на Омуртаг, заради отказа си да се отрече от християнството. Неподозирайки причината за молбата му, Маламир я удовлетворява. Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, канът изтълкува това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Енравота-Воин бива посечен с меч по заповед на кана.
След смъртта си е провъзгласен за мъченик. Всъщност под името мъченик Боян – Енравота, той става първият в историята и агиологията светец от български произход. Чества се на 28 март.
Почти всички сведения за живота на Енравота се черпят от съчиненията на Теофилакт Охридски (грък по произход). Изказвани са предположения, че Енравота е въвлечен в заговор срещу брат си Маламир, което впоследствие става причина за екзекуцията му.

COMMENTS

WORDPRESS: 0