Православната църква почита паметта на Света Марина

На 17-ия ден от месец юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Марина се родила през 3-ти век в Антиохия Писидийска. Не

На 17-ия ден от месец юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Марина се родила през 3-ти век в Антиохия Писидийска. Нейните родители били почтени хора. Майка й умира по време на раждане, а баща й бил идолопоклонник. По това време се извършвали гонения срещу християните и те търсели спасение в пустините и планините.Марина била вече девойка, когато срещнала един поклонник на Христовата вяра. От този миг тя обикнала Бога и дори искала да се покръсти.
Щом баща й узнал за вярата й, обърнал се срещу нея. Веднъж в околностите на града дошъл Олимврий, управителят на източните страни. Той също разбрал за вярата на момичето и след кратки увещания да се откаже от нея я изправил на съд.
Подлагали девойката на жестоки мъчения, но след всяко нейните рани заздравявали. Накрая била осъдена на смърт чрез посичане.
В областта на Родопите и Странджа почитат св. Марина за предпазване от змии. На празника й жените не трябва да работят и да пипат конци и въжета, за да не ги хапят отровни змии. Кълнат влечугите, като викат: ”Нека Света Марина да те умарини”. Затова и в иконографията най-често светицата е изобразена с кошница, от която се подават глави на змии.
В странджанския край култът към светицата е много разпространен и денят й се почита като момински, „лефтерски” празник. Там на св. Марина са посветени много параклиси и аязми (лековити извори). Близо до гр. Малко Търново има пещера-светилище „Св. Марина”, в която тече чудотворна лековита вода. Проходът към пещерата е много тесен и според старо поверие през него могат да преминат само „чисти” девойки, с неопетнена чест. В този район светицата се приема за сестра на св. Илия Гръмовержец. От народното име на св. Марина – Чурлига, Чурута, се извежда и почитането на празника за предпазване от киша, от влага (от турската дума чюрюк- изгнил).

Днес повод да почерпят имат всички, които носят имената Марина, Марин, Маринка, Маринела, Марияна.

COMMENTS

WORDPRESS: 0