Православната църква отбелязва Възнесение Господне – Спасовден

Днес е църковният празник Възнесение Господне - Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. Според Новия завет 40 дни с

Днес е църковният празник Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден.
Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата. Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.
В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.
Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.
Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна.

За имен ден черпят:  Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир

COMMENTS

WORDPRESS: 0