Правителството ще се бръкне с близо 128 000 евро по решения на ЕСПЧ, 110 000 от тях отиват за „Октоподите“, Хамстера и Алексей Петров

Правителството ще се бръкне с 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи по решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), по които стра

Правителството ще се бръкне с 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи по решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), по които страната е осъдена. Близо 110 хил. евро от парите отиват при Алексей Петров, Антон  Петров-Хамстера и братята Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците, които бяха основните подсъдими по делото „Октопод“.

Операцията по задържането им беше шумно оповестена от МВР, което тогава се ръководеше от Цветан Цветанов. Тогава прокуратурата повдигна обвинения за участие във въоръжена организирана престъпна група за пране на пари, укриване на данъци, мокри поръчки, проституция, а само четири години по-късно делото бе прекратено, защото не бяха събрани доказателства, пише offnews.bg.

Акцията по задържането на Алексей Петров стана особено популярно, след като стана ясно, че се наложило арестът му да бъде заснет два пъти, защото служебната камера на МВР имала технически проблем. Именно заради този арест, както и за изказвания на Цветанов, България е осъдена да изплати на Алексей Петров обезщетение от 6 000 евро за претърпени неимуществени вреди, както и 3 703 евро за разходи и разноски.

По делото на Антон Петров и съпругата му съдът е приел, че има нарушение на забрана на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение, както и на презумпцията за невиновност. На двамата са присъдени 15 хил. евро обезщетение за неимуществени вреди.

Най-голямо е обезщетението, което ще бъде платено на братята Дамбовци и семействата им – 85 хил. евро. На разпространените от МВР кадри от ареста им се вижда как единият от арестуваните е проснат на улицата по бельо. По-късно в показанията си Пламен Стоянов разказа, че арестът е бил брутален и маскираните полицаи с действията си изплашили съпругата и малките му деца.

По тази жалба ЕСПЧ счита, че ситуацията е сходна с тази на част от жалбоподателите по делото „Гуцанови срещу България“ – полицейската операция е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители; евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията, се казва в решението и съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер общо на 80 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

Това е поредната порция обезщетения, които се изплащат от държавния бюджет заради акции, провеждани от МВР.

40 хил. евро бяха платени по делото „Славов и други срещу България” за операция „Медузите“. Заради тази операция по друго дело бяха платени 4 000 евро на бившия общински съветник от БСП Борислав Гуцанов.  Държавата беше осъдена да плати 5100 евро на бившия началник на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов отново заради изявления на Цветанов, с които той е нарушил презумпцията за невиновност.

COMMENTS

WORDPRESS: 0