Правителството планира да вземе 200 млн. лв. нов дълг

Правителството планира да вземе 200 млн. лв. нов дълг

Правителството ще емитира 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) на аукцион, който ще бъде организиран от Българската народна банка на 22 юли. Книжат

През миналия месец правителството пласира друг дълг на стойност 300 млн. лв. На 20 юни бяха пласирани две емисии – 10.5-годишна (200 млн. лв.) и 20-годишна (100.6 млн. лв.). Постигнатата среднопретеглена доходност на аукционите тогава беше 0.41% и 1.60%.

Министерство на финансите си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното, се казва в съобщението на БНБ. Това се е случвало в минали години, когато ведомството на Владислав Горанов не е било доволно от постигнатата доходност.

В интервю пред Радио „Фокус“ днес финансовият министър заяви, че новият дълг не може да бъде свързван директно с покупката на 8-те изтребителя F-16, за които тази година трябва да се дадат накуп 2.2 млрд. лв.

По думите на Горанов новият дълг се взима, за да се плащат стари задължения. Той обаче обяви, че бюджетният дефицит ще достигне 2% през тази година, а той трябва да бъде покрит, което става с поемането на нов дълг.

COMMENTS

WORDPRESS: 0