По-малко заявления са подадени за гласуване в чужбина

По-малко заявления са подадени за гласуване в чужбина

Броят на заявленията за гласуване в чужбина е намалял в сравнение с изборите през април и юли. Срокът за подаването им изтече във вторник. Българит

Броят на заявленията за гласуване в чужбина е намалял в сравнение с изборите през април и юли. Срокът за подаването им изтече във вторник.

Българите зад граница са подали 55 578 заявления за разкриване на секции за парламентарния и президентския вот на 14 ноември. Близо 15 хил. са по-малко в сравнение с изборите на 11 юли и с над 30 хил. спрямо 4 април, когато броят на подадените заявления достигна 88 хил.

За предстоящите най-много заявления са подадени в Турция – 21 844, Великобритания – 8810, Германия – 6264, и Испания – 3202, според информацията в сайта на ЦИК.

По-слабата активност при подаването на заявления за отваряне на секции зад граница не означава отслабване на интереса към предстоящите избори.
Поправка в Изборния кодекс, направена от 45-ото народно събрание, позволи автоматичното разкриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина засега са определени 671 секции в 67 държави.

За разкриването на допълнителни секции извън дипломатическите и консулски представителства са необходими 40 заявления.

COMMENTS

WORDPRESS: 0