Почина Надя Тодорова, голямата актриса на малките роли

  Голямата актриса Надя Тодорова е починала тази сутрин в болница в Прага след продължително боледуване, съобщиха от Община Асеновград. Незабра

 

Голямата актриса Надя Тодорова е починала тази сутрин в болница в Прага след продължително боледуване, съобщиха от Община Асеновград.

Незабравимата изпълнителка на култови роли в любими български е родом от Асеновград. Последните години от живота си тя прекара в Чехия, откъдето дойде и тъжната вест за нейната кончина. Актрисата страдаше от тежък диабет и бе прикована в инвалидна количка.

Надя Тодорова ни остави наследство за поколения напред. Заради изключителният ѝ талант да грабва вниманието на публиката, макар и да не е главна, тя е наричана „голяма актриса на малките роли“. Тя бе емблематичната екранна партньорка на Тодор Колев и на Стефан Данаилов, като с последния се чуваше до последно, а той винаги е споделял, че Надя му е на късмет. Именно тя изиграва чаровната палавница Димитрова от култовия филм на Иван Андонов „Дами канят“.
Ето с какво ще запомним Надя Тодорова:

Биография:

Тя е родена на 1 ноември 1925 г. в Асеновград. Започва да играе едва през 1946 г.. Първоначално в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик, а дебюта си пред камерата прави през 1974 г. с филма „Трудна любов“. След това участва в над 30 филма, между които са: „Записки по българските въстания“, „Снаха“, „Войната на таралежите“, „Дами канят“. Има една дъщеря, която се казва Антоанета Николова Теменугова. Работи, като реставратор в Прага, Чехия. През 2005 година БНТ заснема документален филм за Надя Тодорова в рубриката „Умно село“. На 28 февруари 2009 г. „голямата актриса на малките роли“ остава вдовица.

Година по-късно на 3 март 2010 г. по ТВ Европа е излъчен филмът за Надя Тодорова озаглавен „Голямата актриса на малките роли“. Автор и режисьор на 40-минутната лента е водещият на новините в ТВ „Европа“ Ангел Бончев.

Поклон пред паметта й!

COMMENTS

WORDPRESS: 0