Почина Бате Николай

На 77 години почина актьорът Николай Николаев, известен като Бате Николай. Това съобщава неговият син в публикация в социалната мрежа "Инстаграм". Пре

На 77 години почина актьорът Николай Николаев, известен като Бате Николай. Това съобщава неговият син в публикация в социалната мрежа „Инстаграм“.
Преди дни Бате Николай получи инсулт и беше приет в интензивното отделение на Първа градска болница.
Николай Стефанов Николаев е роден в град Силистра 18 октомври 1940 г. Произхожда от възрожденско артистично семейство. Завършва театралния институт в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски преди 53 години. Става известен в детското телевизионно предаване „Сладкарница Захарно петле“, в което, заедно с починалата преди дни актриса Мариана Аламанчева, стават всенародни любимци. Заедно с актьора Марин Неделчев влиза в трупата на италианския цирк и прави големи турнета като клоун.
Николай Николаев, като клоун, и брат му – илюзионистът Орфи, играят активно в различни циркови спектакли. В последните години от живота си Бате Николай помагаше с комедийния си талант на онкоболни деца в болница „Пирогов“ да преживеят по-лесно престоя си там. Той беше граждански активен. В интервю за „Хоризонт“, именитият ни творец сподели:
„Моят екип правим в „Пирогов“, освен смехо- и психотерапията, които имат доказан целебен ефект, то е и най-важното – грижата за духовното здраве на болните и здравите деца. Лошото духовно здраве води до заболяване на физическото тяло. Една болна нация не е необходима нито на ЕС, нито на самата себе си“.
Поклон пред паметта му!