Починалите с коронавирус надхвърлиха 400 хиляди, заразени са близо 7 млн. души

Починалите с коронавирус надхвърлиха 400 хиляди, заразени са близо 7 млн. души

Починалите с коронавирус по света надхвърлиха 400 000 души, става ясно от данни на платформата за проследяване на разпространението на заразата на уни

Починалите с коронавирус по света надхвърлиха 400 000 души, става ясно от данни на платформата за проследяване на разпространението на заразата на университета „Джонс Хопкнс“. Над 100 хил. от починалите са в САЩ, 40,5 хил. – във Великобритания, близо 36 хил. – в Бразилия.

Заразените с COVID-19 са близо 7 млн. души. Почти 2 милиона от тях са в САЩ, следват Бразилия (672 хил.) и Русия (467 хил.).

В Европа Италия, Франция и Испания също са тежко засегнати, а Китай – където възникна вирусът – са починали 4 600 души от около 84 хил. потвърдени случая.

Междувременно Бразилия премахна данните за епидемията за месеци от публичните източници на информация и прекрати оповестяването на общия брой случаи.

Взелите превес над опасенията от зараза протести срещу расизма след убийството в САЩ на чернокожия арестант Джордж Флойд от бял полицай се провеждат на все повече места и масовостта им също е повод за притеснение у специалистите, че така заразата ще пламне с нова сила. Тази позиция вече изразиха здравните власти в САЩ Великобритания.

Протест имаше и в италианската столица Рим, но не заради расизма, а зарази начина, по който правителството е реагирало на коронавируса.  Той бе съпътстван със сцени на насилие.

Световната банка гледа на риска от коронавируса от друг ъгъл и предупреди, че 60 милиона души могат да изпаднат в крайна бедност заради пандемията от COVID-19.

COMMENTS

WORDPRESS: 0