Потвърдиха доживотната присъда на Ратко Младич

Той е обвинен в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Това е и окончателното решение по последното босненско дело за ген

Той е обвинен в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Това е и окончателното решение по последното босненско дело за геноцид пред Съда на ООН за бивша Югославия, припомня в. “Дневник“. Все още не е ясно къде Младич ще изтърпи останалата част от присъдата си, предаде Би Би Си.

Двадесет и шест години след клането в Сребреница, където през 1995 г. бяха убити повече от 8 хил. мюсюлмански мъже и момчета, 78-годишният Младич се яви в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага. Петима съдии представиха заключенията си за 10 престъпления – включващи изтребление, терор, вземане на заложници и незаконни нападения над цивилни лица.

Сребреница е единственият случай на геноцид в Европа след Втората световна война, признат от два международни съда, припомня в. “Дневник“. Адвокатите на Младич обаче твърдяха, че той е бил далеч от Сребреница, когато е започнало клането.

През 2016 г. същият съд осъди бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич за планиране на клането в Сребреница, наред с други престъпления. Първоначалната му 40-годишна присъда за геноцид и военни престъпления беше увеличена на доживотен затвор през 2019 г.

В края на войната през 1995 г. Младич живее в неизвестност в Сърбия, защитен от семейството си и силите за сигурност. Той бе арестуван в къщата на братовчед си в северната част на Сърбия през 2011 г., след 16 години бягство.

COMMENTS

WORDPRESS: 0