Посолството на САЩ: Има опасност от атентат в София! Георги Костов: Няма такава заплаха!

Определено има изостряне на чувствителността на гражданите, след атентатите в Брюксел. МВР обработи много сигнали. Хубавото е, че няма регистрирана де

Определено има изостряне на чувствителността на гражданите, след атентатите в Брюксел. МВР обработи много сигнали. Хубавото е, че няма регистрирана действителна заплаха. Гражданите не трябва да имат абсолютни никакви притеснения. Това каза по телефона за БТВ главният секретар на МВР Георги Костов, който коментира информацията, че американското посолство в София е получило информация за опасност за неуточнена автобусна линия или автобусни линии, минаващи в района на хотел „Плиска“ на столичния бул. ”Цариградско шосе”. Това се посочва в съобщение, публикувано в официален „Фейсбук” профил на консулската служба на Държавния департамент. Американските граждани са посъветвани да избягват района и да използват друг вид транспорт. Нямаме получен сигнал от американското посолство. Имаше сигнал за района на „Плиска“ и беше проверен. Всички сигнали са с ниска степен на вероятност. Гражданите няма от какво да се притесняват и нека продължат да подават сигнали. Извадихме си необходимите поуки от учението. Те са предадени на политическото ръководство на държавата и ще бъдат направени законодателни промени. Действително имаше причинен дискомфорт на гражданите, но той беше предварително обявен. Няма какво друго да направим, освен да се извиним на гражданите. Това е цената, която трябва да платим, за да не попадаме в ситуации като в Брюксел, категоричен беше Костов. Няма официална информация за готвена терористична атака на автобусна спирка в София. Изглежда, че съобщението, което се позовава на Държавния департамент на САЩ, е фалшиво. Още повече, че и самото посолство на САЩ в София не е потвърдило подобна информация и не знае за нея. Това коментира кореспондентът на Нова телевизия във Вашингтон Ясен Дараков. Той обясни, че всяка официална информация може да бъде потърсена и потвърдена на страницата на Държавния департамент на САЩ. Линкът към всяко новина завършва с „gov“. Въпросната „бомбастична“ новина не дава препратка към официалния сайт на американската висша държавна институция. Ето защо може би трябва да се говори за хакерска атака, а не за автентична информация. Още повече, че ако има подобна заплаха, българските спецслужби би трябвало да са на място и да са реагирали веднага, а не от Щатите да им се подава информация за нещо, което става на толкова локално място.
В студиото на БТВ гостува и Николай Паунов, който сподели във Фейсбук своите преживявания от проведеното в София антитерористично учение. Излизах от от метрото на НДК и въобще не разбрах, че съм прекосил зоната за сигурност. дойде един полицай и ме отведе. Два часа ни държаха без да ни дадат никаква информация. Валеше ни дъжд и нямахме никаква възможност да напуснем този периметър. Отношението беше доста грубо. Трябва да има доверие и взаимодействие между граждани и институции. Иначе борбата срещу тероризма е немислима, каза още Паунов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0