Посланиците на НАТО на спешна среща заради кризата в Близкия изток

Посланиците на НАТО ще проведат извънредно заседание в централата в Брюксел в понеделник, когато напрежението в Близкия изток бе засилено, сле

Посланиците на НАТО на спешна среща заради кризата в Близкия изток

Посланиците на НАТО ще проведат извънредно заседание в централата в Брюксел в понеделник, когато напрежението в Близкия изток бе засилено, след като американските сили убиха висш ирански генерал.

„Северноатлантическият съвет ще разгледа ситуацията в региона“, заяви служител на НАТО.

„Генералният секретар реши да свика срещата на посланиците на НАТО след консултации със съюзници“.

Лидерите на Германия, Франция и Великобритания призоваха Иран да се откаже от обявеното преди часове отхвърляне на ограниченията от ядреното споразумение от 2015 година за обогатяване на уран.
В съвместно изявление германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън приканват Иран да се въздържа от насилствени действия, но в същото време изразяват сериозно безпокойство от отрицателната роля на Иран в региона и по-специално – на силите под ръководството на убития миналата седмица висш генерал Касем Солеймани.
Меркел, Макрон и Джонсън също така изразяват готовност за диалог с всички засегнати страни, за да се намали напрежението и да се възстанови сигурността в региона. В следващите дни френският президент има намерение да разговаря с иранския си колега Хасан Рохани, допълва агенция Ройтерс.
Лидерите на трите европейски страни освен това подчертават ангажимента си за гарантиране на суверенитета и безопасността на Ирак и привързаността си към продължаването на борбата срещу Ислямска държава. Те призовават Ирак да продължи да подкрепя международната коалиция в борбата й срещу терористичната групировка.
Междувременно, около 200 души участваха в протест пред посолството на Съединените щати в Брюксел, съобщиха местни медии. Участниците изразиха несъгласие с удара в Багдад, довел до смъртта на иранския генерал Касем Солеймани. Според представители на протестиращите от фламандско пацифистко движение, ударът на Съединените щати е „незаконен, безотговорен и опасен“. По техните думи Европа и Белгия трябва да се разграничат и да осъдят действията на Вашингтон. Протестиращите смятат, че независимо какъв е бил Солеймани, отстраняването му по този начин не е допустимо. Те отбелязаха, че американският удар е бил предприет без съгласието на властите в Ирак.
Междувременно стана ясно, че Иран е привел ракетните си войски в повишена бойна готовност, съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на американски служител. Във Вашингтон не са сигурни дали Техеран се подготвя за отбрана или за нападение, но следят внимателно действията му, твърди източникът на агенцията, цитирана от БНР.
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди отново Техеран да не отмъщава за убийството на иранския генерал Касем Солеймани. Ако Иран навреди дори на един американец отговорът на Съединените щати ще бъде бърз и „може би непропорционален“, написа Тръмп в Туитър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0