Посланик Херо Мустафа след среща с Бойко Борисов: Не е моя работа да призовавам за оставка

Посланик Херо Мустафа след среща с Бойко Борисов: Не е моя работа да призовавам за оставка

Премиерът Бойко Борисов се срещна с американския посланик в София Херо Мустафа, съобщи Би Ти Ви, като уточни, че за срещата е дошло потвърждение и от

Премиерът Бойко Борисов се срещна с американския посланик в София Херо Мустафа, съобщи Би Ти Ви, като уточни, че за срещата е дошло потвърждение и от правителствената информационна служба. Официална информация за срещата не беше дадена. Ако се съди по престоя на автомобила на посланика пред Министерския съвет, срещата е продължила около половин час.
Припомняме, че малко след 22.00 часа на 13 юли на своята страница във „Фейсбук“ от посолството написаха, че правото на мирно събиране е основна демократична ценност. „Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казва още в публикацията.
В писмен отговор до „Свободна Европа“ Херо Мустаха казва, че е посетила премиера Борисов по негова покана.

„Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II“, отбелязва тя.
И допълва: „Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа“.
Посланикът на САЩ допълва, че демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в двете страни. „Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България“, подчертава тя.
Според Херо Мустафа изявлението, че „никой не е над закона“, е аксиома във всяка една демокрация. „Това се отнася еднакво до всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички“, се казва в писмения отговор.До момента подкрепа за протестите дойде и от Европейската комисия. Днес е шести ден на протести, а какво се случва на тях можете да проследите на живо тук.

COMMENTS

WORDPRESS: 0