Посланик Кабан към младите българи: Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски

Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан призова младите българи да не напускат родината си с думите: „Ако емигрирате, ще оставите странат

Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан призова младите българи да не напускат родината си с думите: „Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски“. Дьо Кабан изнесе лекция пред Атлантическия клуб по повод края на мандата си. През изминалите три години той беше един от най-активните дипломати у нас.

В изказването си той засегна и отношенията между България и Русия – тема, изключително актуална в страната ни и сега в навечерието на изборите за президент.

„Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята, още по-малко от осакатена история, а от интересите и ценностите, в които вярвате. На сегашната Русия не дължите нищо – нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г. Имате дълг към руските, финландските, полските, украинските, естонските войници, загинали за вас по времето на руско-турската война“, каза Дьо Кабан.

Според него комунизмът е в основата на проблемите на днешна България и заяви: „Комунизмът е режим, който предполага насилие“. „Неосъзнаването на режима, неиздирването на извършителите на престъпления на режима, липсата на поглед върху механизмите на потисничество, които са се използвали, е позволило на бившите служители на ДС да се спасят, а за някои от тях – да заемат завидни властови позиции“, коментира посланикът.

Според него липсата на наказание и разкаяние за комунизма в крайна сметка кара младите българи да напускат страната. Ксавие Лапер дьо Кабан засегна и въпроса с известната си реплика за „гнилите ябълки“ (в българската съдебна система) и посочи, че скандалът е произтекъл не от това, което е казал, а от това, че всичко това е било вярно и известно на всички.

Той е категоричен, че е недопустимо държава членка на ЕС да позволи съществуването на такова поведение години наред без каквато и да е санкция, коментира той. Превратностите на 2015 г. до провала на конституционната реформа (по отношение на съдебната система) показаха, че съпротивата все още е много силна и че лагерът на статуквото победи отново, смята посланикът. Що се отнася до отношенията в ЕС той смята, че разширяването на Съюза е било историческа и политическа потребност, но и че трябва да се работи за сближаване на европейските народи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0