Поне 5 варианта за изход от кризата е обсъдил Борисов с ключови министри

Три варианта за излизане от създалата се ситуация са били обсъдени днес на среща при премиера Бойко Борисов с участието на ключови министри от к

Три варианта за излизане от създалата се ситуация са били обсъдени днес на среща при премиера Бойко Борисов с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних, съобщши БНР, като се позова на източници от ръководството на ГЕРБ.

От пресцентъра на Министерски съвет потвърдиха, че са обсъждани цитираните от БНР варианти, но добавиха, че са обсъждани и още два.

Ето трите варианта, за които съобщава националното радио:

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила -ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна. По време на обсъждането е било изразено мнение,че само две партии- ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

Според източници на OFFNews от правителството и ГЕРБ на срещата са обсъждани още два варианта.

Четвъртият вариант е без да бъде разпуснат парламента да се състави кабинет в който да участва с представители на протестиращите партии, в който Борисов няма да е премиер. Такива телефонни разговори министър-председателят вече бил провел с леви и десни партии от протеста, като те били по инициатива на протестиращите.

Петият вариант е БСП да направи правителство с втория мандат в рамките на този парламент. Този вариант е малко вероятен, тъй като БСП не желае да прави опити за кабинет в този парламент, а и няма да има мнозинство.

Всичко е на масата, още нищо не е решено, каза източник от правителството.

COMMENTS

WORDPRESS: 0