Поне 150 българи и фирми в #Panama Papers

Глобално международно разследване в 11,5 млн. документа разкрива 214 488 компании в 21 офшорни зони на клиенти от 204 страни   Поне 50 компании

Глобално международно разследване в 11,5 млн. документа разкрива 214 488 компании в 21 офшорни зони на клиенти от 204 страни

 

Поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови.

Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина.

„Досиетата от Панама“ са най-голямото изтичане на документи в историята, дело на 400 журналисти от 80 държави, обединени от Международния консорциум на разследващите журналисти. Сред тях е Алексения Димитрова от „24 часа“.

Документите са 11.5 млн. и обхващат срок от 40 години, между 1977 г. и 2016 г. Има данни за повече от 214 000 офшорни компании, свързани с над 200 държави и територии, както и транзакции на стойност 2 млрд. долара.

Разкрити са 140 политици и държавни служители, като сред тях са 12 сегашни и бивши световни лидери. В списъка присъстват президентът на Украйна Петро Порошенко, държавният глава на Аржентина Маурисио Макри, кралят на Саудитска Арабия Салман, премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон.

Замесени са роднини и близки на лидера на Азербайджан Илхам Алиев, на руския президент Владимир Путин, сирийския държавен глава Башар Асад, британския премиер Дейвид Камерън, бившия испански крал Хуан Карлос и др.

Документите са в пъти повече от изтеклите по време на предишните големи разследвания Wikileaks, Luxleaks, Swissleaks и Offshore Leaks, взети заедно. Те идват от панамската правна кантора „Мосак Фонсека“ (Mossack Fonseca), която продава анонимни офшорни компании по света. Сред материалите са имейли, pdf файлове, снимки и данни от вътрешната база данни на фирмата.

За всяко открито в документите име журналистите са провели разследване, което да отговори на следните въпроси: каква роля е имал този човек в мрежата от компании? Откъде идват парите и къде отиват? Законна ли е структурата на компаниите?

Притежанието на офшорни фирми не е нелегално само по себе си, но документите от Панама разкриват, че основна цел на създаването на тези компании е била да се укрие идентичността на собствениците.

„Мосак Фонсека“ има клонове на 35 места по цялата планета и е посочена като един от основните създатели на подставени компании и корпоративни структури, прикриващи реалните собственици.

Нейни офиси има в Цюрих, Лондон и Хонконг.

Клиентите ѝ могат да си купят евтино анонимна компания – цените понякога падат до 1000 долара. С плащането на допълнителна такса „Мосак Фонсека“ предоставя и фиктивен директор, може и да скрие идентичността на собственика.

От германския вестник „Зюддойче цайтунг“, откъдето започва разследването, съобщават, че анонимен източник се е свързал с изданието и е предложил криптирани поверителни документи на фирмата. Разследването е отнело повече от година.

COMMENTS

WORDPRESS: 0