Полицията спря шествието на „Луковмарш“

"Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков e прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова", информ

„Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков e прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова“, информираха тази вечер от пресцентъра на МВР.

От общината съобщават, че по-рано през седмицата не е съгласувано заявеното от организаторите шествие от НДК – бул. „Витоша“ – бул. „Патриарх Евтимий“ – ул. Г.С. Раковски“ – бул. „Княз Дондуков“- ул. „Тракия“ въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и Върховната административна прокуратура.

Събитието е съгласувано само в частта му „поднасяне на венци на ул. „Тракия“ №1.“ 

Тази вечер „СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка. Шествие не е проведено“, уточниха от пресцентъра на МВР.

Същевременно министерството на външните работи изрази „пълната си подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на “Луковмарш”.

„Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София. Българското правителство последователно и категорично е осъждало „Луковмарш“. Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията“, заявиха от Министерството на външните работи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0