Полицейски час в Белград, препълнени болници и забрана за събиране на повече от пет души | | Новини от България и Света

Полицейски час в Белград, препълнени болници и забрана за събиране на повече от пет души | | Новини от България и Света

Ситуацията в Белград и още четири града в Сърбия е много тревожна, Белград наистина е в критична ситуация и затова ще вземем нови мерки, заяви  пр

Ситуацията в Белград и още четири града в Сърбия е много тревожна, Белград наистина е в критична ситуация и затова ще вземем нови мерки, заяви  президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщение към обществеността.

От утре се забранява всяко събиране на повече от петима души и на открито, и на закрито. Въвеждаме отново полицейски час от петък до понеделник, каза президентът.

Вучич посочи, че днешният ден бележи черен рекорд в Сърбия – 13 починали само за едно денонощие и 120 на респиратори. До 15 часа пациентите на респиратори бяха 110 и само няколко часа по-късно са 120, посочи президентът. Почти 4000 души, позитивни на коронавирус, са в болници, белградските болници са почти пълни, съобщи той. С тази бързина, с която се пълнят болниците, ние вече нямаме болници, каза Вучич.

От утре отваряме още пет допълнителни болници за лечение по-леко болни пациенти във Войводина. Днес имаме решение за две големи болници за лечение на Ковид-19. Едната ще бъде в Белград и ще има 800 до 1000 легла. Втората ще бъде в Крушевац, където бе обявено извънредно положение заради ситуацията с коронавируса.

Във връзка със ситуацията и сред консултации с епидемиолога Предраг Кон, който се е консултирал с епидемиологическия екип, „от утре се забранява всяко събиране на повече от петима души на закрито или открито обществено място. От петък отиваме на дълъг полицейски час, до понеделник. После ще видим. Ще осигурим излизане навън на хората с домашни любимци, на майките с деца и на пенсионерите“, каза Вучич и добави, че всички подробности ще бъдат дадени след заседание на Кризисния щаб.

Очакваме най-тежката вълна на коронавируса около 1 ноември. Ще трябва да избегнем съвпадението на грипа с коронавируса, което означава, че ще трябва да ваксинираме над два милиона души против грип. Такава ваксина трябва да получат в армията, полицията, служителите на гише, пенсионерите, децата от три до 12 години и всички хронично болни, за да избегнем съвпадението на двата вируса“, каза той.

Трябва да защитим гражданите, затова не ме интересуват политическите реакции. Да защитим по-възрастните, моля ви, да пазим родителите си, призова Вучич. Нека гневът бъде насочен към мене, а не към лекарите, каза още той.

Сръбският президент Александър Вучич обяви историческа победа на своята партия на парламентарните избори вчера.

Преди три седмици Сръбската прогресивна партия на Вучич печели над 63 процента от гласовете на парламентарните избори.

COMMENTS

WORDPRESS: 0