Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час

Австрийската полиция хвана в нарушение на карантината държавния глава на страната Александър ван дер Белен. Ван дер Белен бил на верандата на ме

Австрийската полиция хвана в нарушение на карантината държавния глава на страната Александър ван дер Белен. Ван дер Белен бил на верандата на местен ресторант около 00:18 часа заедно със съпругата си, въпреки че заради мерките срещу коронавируса властите в страната разрешиха заведенията да работят само до 23:00 часа.

Полицейски патрул, който минавал покрай скъпия италиански ресторант „Соле”, забелязал с изненада, че президентът и съпругата му стоят с питиета да масата далеч по-късно от определения час, пишат австрийските издания.

Както подчертава сайтът „ое24”, служителите на реда разпознали веднага двамата посетители, което не попречило да им поискат личните документи за проверка.

Според собственика на заведението ресторантът е затворил точно в 23:00 часа и не е сервирал повече напитки. Просто Ван дер Белен и съпругата му са останали след това да си говорят.

Самият държавен глава обяснява пред медиите, че за първи път след отмяната на ограниченията е излязъл с жена си и двама приятели на вечеря. „За съжаление се заприказвахме и забравихме за часа. Много съжалявам за случилото се. Беше грешка”, каза той.

Полицията във Виена потвърди днес случая. От там са изпратили доклад по компетентност до съответния магистрат, който трябва да прецени какво наказание да бъде наложено.

Собственикът е застрашен от глоба до 30 000 евро гласят разпоредбите по отношение нарушителите на мерките срещу коронавируса.

Все пак се подчертава, че ресторантът е бил затворен в посочения час, а собственикът има право да разреши на гостите си да останат и след затваряне на заведението, което може да се определи като частно парти. При подобни случаи не трябва да се сервира нищо, а кухнята и барът трябва да бъдат затворени.

От Партията на свободата обявиха нулева толерантност по случая. Според генералния секретар на партията с тази своя постъпка държавният глава се е подиграл с населението, изтормозено от „корона-безумието на правителството”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0