Полицейският синдикат: На границата е истински „сървайвър“, служителите ни нямат дори с какво да закопчаят нелегалните мигранти

Основният проблем на служителите на МВР, командировани по българо-турската граница е логистичният. Това каза Мартин Бонов, член на Управителния съвет

Основният проблем на служителите на МВР, командировани по българо-турската граница е логистичният. Това каза Мартин Бонов, член на Управителния съвет на полицейския профсъюз Синдикален алианс „Сигурност“ в МВР (САСМВР), цитиран от новини.бг. Не са достатъчни усилията на държавата за минимизиране на риска за живота на полицаите от застрашаващи фактори, което е свързано с обезпечаването на помощни и предпазни средства и създаване на адекватни условия на труд на граничната бразда, добави той. Бонов каза, че от служители на МВР, охраняващи границата в района на Резово, Граматиково, Малко Търново и Звездец постъпват сигнали за брутални условия. Там е истински „Сървайвър“, който няма къде другаде да се види, заяви той. Липсва съвременна високопроходима техника, масово служителите се извозват със „ЗИЛ 131“ а пътищата, които водят към браздата, са тесни, на места има участъци като пропасти, което поражда сериозен риск от инциденти. „На косъм“ се извършва всичко, подчерта синдикалистът.
Мартин Бонов посочи, че от САСМВР от три години насам сигнализират ръководството на МВР за недостатъчно доброто обезпечаване, но полаганите усилия от отсрещната страна са минимални. От 6 октомври новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана дойде да помага на българските полицаи за охрана на границата с Турция. Няма място за сравнение на техническото оборудване и помощните средства, с които разполагат техните служители и тези, с които работят българските им колеги. На българския полицай му се дава един пистолет с два пълнителя – длъжен си да го носиш със стоп патрони, независимо от условията, от командировката, която се води специализирана полицейска операция. Другото, което ти се осигурява от вещевата служба, е една щурмова палка и един чифт белезници. Да не говорим, че дрехи не са раздавани от 5 г. Бронежилетките масово са с изтекъл срок на годност, недостатъчно са и дефакто не се раздават на служителите. Случвало се е двама полицаи да задържат 30-40 нелегални мигранти, а имат по един чифт белезници. Така че, когато се задържи по-голяма група мигранти, няма с какво да ги „закопчаеш“, разчиташ да слушат и да не буйстват. Като им се прави обиск, в чантите на някои от мигрантите са откривани отвертки и ножове тип „Рамбо“ – всеки трезвомислещ гражданин би се досетил за какво са им. В момента на служителите на МВР не се предоставят предпазни маски за лице и ръкавици за еднократна употреба, които са ни необходими, тъй като има опасност от пренасяни от мигрантите зарази. Това нещо ние си го купуваме, а за този вид специализирана полицейска операция би трябвало да е осигурено, разказа Мартин Бонов.
По думите му, за разлика от българските си колеги, служителите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана имат достатъчен брой „свински опашки“, които са специално изработени за тази цел. Имат и електрошокови палки, фенери с високо качество, които издържат по 12 часа в работен режим, уреди за нощно виждане. Много по-добре са оборудвани, посочи Бонов. Той добави, че на някои от участъците, по които патрулират той и колегите му, няма обхват на нито една от предоставените им средства за мобилна връзка (включително и на личните телефони), което е много голям проблем от гледна точка на сигурността на служителя. Мартин Бонов каза, че преди няколко дни от САСМВР са изпратили писмо до ръководството на МВР за проверка на условията на труд, тъй като с наближаването на зимата проблемите се задълбочават, но все още нямат отговор.

COMMENTS

WORDPRESS: 0