Повече от 18 млн. души в Афганистан се нуждаят спешно от хуманитарна помощ

Повече от 18 млн. души в Афганистан се нуждаят спешно от хуманитарна помощ

Повече от 18 милиона души от 38-милионното население на Афганистан се нуждаят спешно от хуманитарна помощ, съобщи агенция „The Khaama Press". В съвмес

Около една трета от децата в Афганистан на възраст до 5 години страдат от сериозно недохранване в условията на военни действия, суша и пандемия от коронавирус. В същото време служителите на хуманитарните организации в страната стават обект на нападения и някои от тях биват убивани.

Министърът на финансите Халид Панида съобщи, че правителството възнамерява да предостави повече от 250 млн. долара за борба с хуманитарната криза и призова за международна помощ.

Преди дни Стефан Дюжарик – говорител на генералният секретар на ООН, заяви, че ситуацията в Афганистан предизвиква все по-сериозно безпокойство.

Ситуацията в областта на сигурността в страната се влоши значително от април тази година след изказването на американския президент Джо Байдън за края на операцията на американските военни там. Останалите държави от НАТО и техните партньори също извеждат войските си от Афганистан. На този фон движение „Талибан“ засилва настъплението си в различни направления и вече няколко десетки региона в страната са под техен контрол. Завзети са и редица ключови пунктове по границата с Таджикистан, Иран и Пакистан. Кабул планира масирано контранастъпление срещу движението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0