Пластичните операции – най-печелившият сектор в здравния туризъм в Турция

По улиците на Истанбул, в курортите и хотелите особено през летния сезон често може да видите мъже с боядисани глави или с бинт на челото. Мнозинствот

По улиците на Истанбул, в курортите и хотелите особено през летния сезон често може да видите мъже с боядисани глави или с бинт на челото. Мнозинството са млади хора, но не са малко и тези над 40-годишна възраст. Друга често срещана гледка са жени с лека превръзка на носа…

Това са част от пациентите, които идват в Турция специално за пластични операции. По данни на експертите приходите от пластичните операции надхвърлят 1 млрд. долара. Седемдесет на сто от клиентите, които ползват услугите на турските специалисти, са от европейските страни, а 30 на сто – от арабския свят, посочват експертите.

Според д-р Сервет Терзилер от Външноикономическия здравен съвет през последните 10 години Турция все повече излиза на преден план в света по извършването на пластични операции. По думите му присаждането на коса и пластичните операции са водещите браншове в развитието на здравния туризъм, на който Турция сложи началото преди десетина години.

През последните 2-3 години силно е нараснал броят на пристигащите за тези услуги от Европа и е надхвърлил броя на тези от арабския свят, които преди това държаха първенството. Специално летният сезон е най-натовареният в тази сфера в Турция поради естеството на интервенциите, за които този сезон се посочва като най-удачен. Освен това пациентите прекарват по този начин и ваканцията си в страната.

По думите на д-р Терзилер в Турция вече има много добри специалисти и натрупан опит в присаждането на коса, като турските специалисти използват над 10 метода, които са най-модерните в света. Клиниките разполагат с най-съвременна техника, операциите са роботизирани, много разпространено е лечението с лазерна техника, към което и много жени проявяват интерес.

Не на последно място е и положителното отношение от персонала в Турция към чуждестранните пациенти.

Но в същото време той смята, че в последно време има известно отстъпление по отношения на стандартите, отнасящи се до хигиената и стерилността при пластичните интервенции. „Необходимо е да се засили контролът върху клиниките, върху всички звена, които са ангажирани в тези сектори“, посочва той.

Според д-р Терзилер 1 млрд.долара е малко за здравния туризъм на Турция в сравнение с приходите в световен мащаб в тази сфера, възлизащи на 120 млрд. долара. Приходите на Идния, САЩ, Германия, които са водещи в този сектор, далеч надхвърлят тези на Турция, отбелязва той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0