Пламен Бобоков е пуснат под гаранция от 1 млн. лева

Бизнесменът Пламен Бобоков е пуснат под гаранция от 1 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Срещу Бобоков и съве

Бизнесменът Пламен Бобоков е пуснат под гаранция от 1 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Срещу Бобоков и съветника на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов са повдигнати обвинения за участие в „престъпен сговор“, с цел търговия с влияние, извършени в периода от януари 2019 г. до настоящия момент.

Освен това, двамата са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 8 май 2019 г. до 28 август 2019 г. От прокуратурата съобщават, че Бобоков е подбудил 21 пъти Узунов да наруши служебните си задължения.

„От това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба – Служба „Военна информация“, пишат от пресцентъра на Специализирана прокуратура.

Пламен Бобоков е пуснат под гаранция от 1 млн. лв, а Узунов – 20 000 лв.

При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние и др.

И на двамата е забранено да напускат страната.

Сегашното досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на боклук, по което за участие в организирана престъпна група са обвинени братя Бобокови и бившия зам. министър на екологията и водите Красимир Живков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0