Пети блок на АЕЦ ‘Козлодуй’ отново работи

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй" вече е включен в енергийната система на страната. Това съобщават на сайта на атомната централа. Натоварването на пет

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е включен в енергийната система на страната. Това съобщават на сайта на атомната централа. Натоварването на пети блок се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичния регламент, и ще продължи до достигане на пълна мощност. Направени са всички необходими проверки, с които е потвърдена работоспособността на системите и съоръженията на блока.

Блокът спря работа малко след 1:00 часа на 22 януари, след задействане на аварийната защита на реактора.

Няма изтичане на радиация и опасност за населението и околната среда.

Заместник изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов обясни по-рано пред БНР, че причината за спирането на 5-и блок е:

„Неправилна манипулация на оперативния дежурен персонал, който е трябвало да подготви за планов текущ ремонт едно електрическо табло за днешния ден по светлата част, когато ремонтният персонал е на работа“.

Неправилните действия на персонала в крайна сметка водят до задействане на защитата на реактора и той спира.

Това не води до някаква опасност, каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

В момента, в който 5-и блок спира, са били натоварени термичните и водните централи, казва изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Предстои да бъде направен цялостен анализ на ситуацията и да се предприемат мерки:

„Които обикновено са организационни мерки за недопускане на подобни случаи. Вероятно ще се мине през инструктаж на персонала, сигурно ще минат допълнителни изпити и така нататък“, каза още Цачев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0