Перничани облякоха жълти жилетки заради водната криза

Жители на Перник се събират за шествие с жълти жилетки заради водната криза. По обед в града пристигнаха министърът на икономиката Емил Каран

Жители на Перник се събират за шествие с жълти жилетки заради водната криза.

По обед в града пристигнаха министърът на икономиката Емил Караниколов и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Караниколов съобщи, че работата по изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник започва. С него е и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Трасето е дълго един километър и ще струва около 2,2 млн. лева.

Ще бъде подменена около 70 км от водопроводната мрежа на територията на града. В изграждането ѝ ще бъдат вложени близо 20 млн. лева, съобщи още министърът, цитиран от БНР.

Стартират и дейностите по ремонта на старата пречиствателна станция, която да гарантира чиста вода на перничани, ако бъде стигнат мъртвият обем на язовира. Ще се работи и по осигуряването на допълнителни притоци в язовир „Студена“, като ще се вади вода и от пещерите.

Осигурени са големи количества минерална вода, които да задоволят нуждите на гражданите – доставките са от фирми и общини в страната.

Посещението на министъра съвпада с обявеното за днес протестно шествие с жълти жилетки заради водния режим. Той започна на 18 ноември, а на 21 декември бе обявено бедствено положение.

Преди министъра в Перник отиде и лидерът на левицата Корнелия Нинова, която обяви, че ще се срещне с главния прокурор по повод кризата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0