Пардю: Докато Тръмп е в Белия дом, САЩ няма да помогнат на протестиращите в България

"България - и Борисов - премина точка, от която няма връщане". Под това заглавие престижното списание Politico публикува коментарна статия на би

„България – и Борисов – премина точка, от която няма връщане“. Под това заглавие престижното списание Politico публикува коментарна статия на бившия американски посланик в София Джеймс Пардю.

Ако Европа се грижи за защитата на демокрацията, сега ще трябва да поеме водеща роля в подкрепа на исканията на протестиращите в България за промяна. За съжаление Вашингтон няма как да бъде полезен в подобряването на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп се намира в Белия дом. Американският президент не показва какъвто и да е интерес към подкрепата за демокрацията във времето на своя мандат и едва ли това ще се промени с наближаването на американските избори, категоричен е Пардю.

Същевременно дипломатът отбелязва, че „ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, разполага със средствата и интереса да атакува липсата на върховенство на закона, свобода на словото и други фундаментални елементи на демокрацията в България. Все пак европейските фондове, които стават обект на злоупотреби и корупция, идват от данъкоплатците в страните от ЕС, а ЕС носи отговорност за гарантирането на сигурността на тези средства.“

Борисов създаде система, която притежава множество характеристики на еднопартийната държава. На практика той разруши политическата опозиция в страната чрез масово използване на заплахи, корупция на местно ниво и предполагаемо масово купуване на гласове в отделни общности. Управляващата партия – Граждани за европейско развитие на България – постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието, пише в статията си за Politico Джеймс Пардю.

Борисов и политическият му апарат могат да се характеризират като „лека версия на Путин“, тъй като прилагат същите тактики като руският държавен ръководител, но с малко по-омекотен подход. Макар че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни. България разполага и с галерия от богати „олигарси“, включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медиите из цялата страна. Подкрепата за Борисов и ГЕРБ е изискване за членство в този клуб. Ползите за поддръжниците могат да бъдат сериозни, а наказанията за останалите – строги, пише още американският дипломат.

COMMENTS

WORDPRESS: 0