Още 25 хил. дози ваксина пристигат до 5 януари. Те ще са за лекари, фармацевти, зъболекари

На 4, 5 януари България ще получи още 25 хиляди дози ваксина. С тях ще продължи ваксинацията на работещите в болниците, а също фармацевти, дента

На 4, 5 януари България ще получи още 25 хиляди дози ваксина. С тях ще продължи ваксинацията на работещите в болниците, а също фармацевти, дентални лекари, общопрактикуващи лекари. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на днешния му регулярен брифинг с Националния оперативен щаб и министъра на образованието Красимир Вълчев.

След разнасянето на първата доза с хладилни камиони, рекламиращи колбаси министър Ангелов подчерта, че този път ваксината ще пристигне със самолет и ще бъде дистрибутирана до всички РЗИ с автомобили.

Очаква се тази втора доставка да осигури ваксинирането на медиците, които са в първата приоритетна група, след което – ако Moderna получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата за приложение на ваксината си на 6 януари – да можем да пристъпим към втората фаза, а именно ваксинации в домовете за възрастни хора и всички останали домове от резидентен тип, посочи Ангелов.

Какви мерки да спазват ваксинираните?

Първо, между първото и второто поставяне на ваксина в период от две седмици, човекът да спазва противоепидемичните мерки – препоръча министър Ангелов, тоест да носи маска на закрито, ако може – и на открито, да мие и дезинфекцира често ръцете си.

Второ, важно е да се знае, че ваксината предпазва ваксинираният да не се зарази, но това не означава, че той не може да бъде заразоносител в продължение на няколко дни, тоест самият той трябва да пази околните, независимо че не развива симптоми.

Подобряване на ситуацията у нас отчита Националният оперативен щаб.

Има трайна тенденция за увеличен брой на излекуваните спрямо новозаразените, посочи министърът и увери, че „искаме българските граждани да бъдат здрави, за да могат здрави да посрещнат ваксината“, за да може да бъде изпълнена крайната цел – постигане на колективен имунитет, който да ни позволи да преборим това заболяване.

Прегледът на данните по области показва, че най-високата заболеваемост у нас на 100 хил. души население е във Варна и Сливен (съответно 376 и 344/100 хил.), а най-ниската е в Кърджали и Монтана (120 и 156/100 хил.).

По повод положителната тенденция държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че „искаме да поддържаме трайна, стабилна оптимистичната тенденция за намаляване на заболеваемостта и смъртността, което ще позволи промяна на мерките“. Дали тя е устойчива ще стане ясно след изтичането на пълна работна седмица, тоест първата седмица на януари. По време на празниците статистиката не е реалистична, тогава хората у нас търсят медицинска помощ само в краен случай, по наблюдения на Кунчев.

Ръководителят на НОЩ и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че се отчита намалял натиск върху софийските болници.

„Върху софийските болници силно намаля натискът. В момента във ВМА, а и не само там, има спад на приема с около 40 до 50%, защото каквито и празници да са, в най-тежките моменти ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия, което не може да се компенсира вкъщи. Тези пациенти намаляха с около 40 до 50%. Това се отбелязва и по броя на свободните легла в болниците, включително в интензивните отделения“, каза той.

Къде сме в ЕС

България е на 24-о място в ЕС на база 14-дневна заболеваемост и на пето на Балканския полуостров по заболеваемост. Данните за смъртността на 14-дневна база ни поставят на 3-о в ЕС, след Лихтенщайн и Хърватия, и на първо на Балканския полуостров.

Златен знак

Най-възрастната работеща медицинска сестра в България Ценка Досева получи от министъра златен знак на Министерството на здравеопазването първа степен „в израз на изразения от Вас висок професионализъм“.

„2020-а година беше обявена от Световната здравна организация за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки, професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа, чувстваме сила. За да благодаря на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща медицинска сестра в Република България, госпожа Ценка Досева. (…)

Във Ваше лице благодаря на всички медицински лица, които не случайно хората са нарекли „сестри“. Сестрата в живота ни винаги има специално място, а медицинските сестри за нас и за болните, освен че са специални, са и незаменими, затова днес от името на българския премиер и правителство, от името на Министерството на здравеопазването Ви връчваме най-високия почетен знак – златен знак на Министерството на здравеопазването – първа степен в израз на изразения от Вас висок професионализъм. Благодаря Ви за всичко!“, каза Ангелов.

„Благодаря, докторе, да сте жив и здрав“ – отвърна му Досева, а пред медиите сподели: „Моят живот е минал през цялото време винаги да помагам на болните, кой за инжекция, кой за превръзки, кой някъде се е ударил… Когато и да ме извикат, през цялото време никога не жаля сили да отида и да им окажа помощ. Вече годините ми не са малко на гърба, още малко ще се постарая, още една, две години.“

COMMENTS

WORDPRESS: 0