От 7 май НОИ ще смята коя формула е по-изгодна за пенсия

От 7 май НОИ автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия за бъдещите пенсионери до 1 януари 2023 г. Вече е готово новото заявление за пенсионира

От 7 май НОИ автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия за бъдещите пенсионери до 1 януари 2023 г. Вече е готово новото заявление за пенсиониране, където трябва да се отбележи изборът за старата формула. При подаването на документи за пенсиониране се предоставят доказателства за 3 години стаж отпреди 1997 г., т.нар. златни години. Така НОИ автоматично ще изчислява в двата варианта – и по старата , и по новата. Ще се дава по-високата.
Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но предоставят документи за златните години, експертите ще смятат и двете. Ако им липсват документи за трудов стаж експертите ще проверят и в архивите на НОИ.
От 4 май в сила влизат промените в Кодекса за социално осигуряване, но реално хората ще могат да подават заявления в първия работен ден- 7 май. Тогава от НОИ ще качат и комбиниран калкулатор, за да може хората сами да проверят по-изгодната сума.
Хората, които вече са подали заявление след 31 декември 2018 г. ще имат 6 месеца, за да поискат преизчисляване на пенсията.
За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да правят отметки и да носят документи, защото годините стаж след 2000-а ги има в регистрите на НОИ. Пенсионерът директно ще получи пенсия, определена по новата методика.
Експертите на НОИ ще консултират бъдещите пенсионери. Освен това ще бъдат открити мобилни приемни в градовете без териториални поделения. Там ще се направят графици, за може хората да знаят, кога ще дойдат експертите.
От териториалното поделение на НОИ Хасково вече са готови с графиците. Служителите обясниха, че за повечето хора ще бъде по-благоприятна старта формула. Причината е, че много от тях са работили и са получавали по-високи доходи преди 19997г. Един от проблемите пред хората е доказването на стаж, когато са работили в бившите ТКЗС. На гишето в службата бе и Геновева Янинска. Тя е подала документи още 5 март, но след консултация с експерти е преценила, че новата формула ще бъде по-благоприятна за нея. Причината е, че заплатата ми след 2000 г. е по-висока, обясни жената. Пресметнала е, че новите правила ще вдигнат пенсията й със 100 лв. и ще мине 500 лв. Жената е предпочела да се пенсионира и година по-рано, защото има необходимия стаж, като служител в БДЖ. Тя обаче ще получава пожизнено с по 0,4% по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец стаж.
„Чакам консултация с експерт, за да пресметнем по коя формула ще получа по-висока пенсия“, обясни Атанаска Кръстева. И каза, че досега не се е опитвала сама да пресметне прогнозно колко ще взима. Като чух за промените бях притеснена, дали и аз няма да съм от ощетените от новата формула, но вече съм спокойна“, каза още жената.