От 1 януари 2024 година най-вероятно ще пазаруваме в евро

От 1 януари 2024 година най-вероятно ще пазаруваме в евро

1 януари 2024-та е датата, на която най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро. Това прогнозира в предаването "Годината" на Дарик радио уп

По думите му влизането на страната ни в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските. А прогнозата му за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива.

„Безпрецедентна“ – това е думата на 2020-та според Радев. По думите му обаче на фона на кризата ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази при началото на кризата. Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 9 милиарда лева още през март, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021-ва.

Димитър Радев отбеляза, че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно.

COMMENTS

WORDPRESS: 0