От днес до второ нареждане: без публика на стадионите, затварят се дискотеки и барове

От днес са в сила мерките от последната министерска заповед за ограничения във връзка с COVID-кризата. Заповедта влезе в сила в полунощ на 10

От днес са в сила мерките от последната министерска заповед за ограничения във връзка с COVID-кризата.

Заповедта влезе в сила в полунощ на 10 юли и е в сила до второ нареждане.

Какво включват промените:

Първо, забранява се публиката на всички спортни събития с тренировъчен и състезателен характер на открито и на закрито.

Второ, не се допускат клиенти в нощни заведения, клубове, барове, пиано барове и дискотеки на закрито. Клубовете и дискотеките ще могат да работят в откритата си част с 50% от капацитета и при спазване на 1,5 м дистанция.

Третата промяна е забрана за провеждане на групови празненства с над 30 души. Това се отнася включително за семейни празници като сватби, кръщенета и пр.

Засилва се контролът на държавните органи и институции по спазването на посочените мерки – Българската агенция по безопасност на храните наблюдава заведенията за обществено хранене, Главна инспекция по труда – работодателите, РЗИ осъществява контрола над огнищата и поставените под карантина и на домашно лечение.

Областните кризисни щабове имат правомощия да прилагат и допълнителни мерки, според специфичната ситуация в региона.

Следващата седмица ще бъда подписана заповедта за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юли, съобщи здравният министър и уточни, че е възможно действието ѝ да бъде продължено, ако се запази тенденцията към увеличаване на новите случаи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0