Откриха 31-вите Олимпийски игри в Рио де Жанейро

31-вите олимпийски игри бяха официално открити на легендарния стадион „Маракана“ в бразилския град Рио де Жанейро. Честта да запали олимпийския огън с

31-вите олимпийски игри бяха официално открити на легендарния стадион „Маракана“ в бразилския град Рио де Жанейро. Честта да запали олимпийския огън се падна на местния маратонец Вандерлей Кордейри, бронзов медалист от Игрите в Атина, който даде старт на първите Игри, които се провеждат в Южна Америка. Преди това пред препълнените трибуни на 78-хилядния “Маракана” една по една преминаха делегациите на всички страни-участнички в Игрите, общо 12 хиляди спортисти.

За пръв път в историята на олимпиадата ще има и отбор от бежанци, които ще се състезават под олимпийския флаг. Българската делегация, която се състои от 51 спортисти, бе предвождана от опитната лекоатлетка Ивет Лалова, която имаше честта да носи родния флаг. По време на парада на делегациите, представителите на всички държави поставяха семена в специално изработени контейнери, които накрая формираха петте олимпийските кръгове, които за първи път бяха в един цвят.

Мотото на откриването бе „Да си върнем гората, да си върнем растенията, да си върнем зелената планета“.

Творчески директор на интересната и нестандартна церемония, продължила повече от 3 часа, бе световноизвестният бразилски режисьор Фернандо Мейрелес, носител на над 50 международни филмови награди. Мейрелес бе избрал да представи по-скромна церемония, която по думите му струва около 10 процента от стойността на тази в Лондон преди 4 години. Това е направено с оглед на тежката финансова ситуация в Бразилия. Въпреки това откриването в Рио определено остави своя уникален почерк върху историята на олимпийските игри.

Въпреки по-скромния си бюджет, церемонията на „Маракана“ далеч не страдаше от качество и амбиция – в нея участие взеха близо 300 професионални танцьори, около 5 хиляди доброволци, които показаха над 12 хиляди различни костюма, бяха използвани над 3 тона фойерверки и 109 огромни прожектора, като всичко това създаде една изключителна палитра от цветове.

Хилядите по трибуните и милионите пред телевизионните екрани станаха свидетели на „картини“, представящи историята и културата на Бразилия. По думите на директора на церемонията, нейна цел е била да подчертае три основни бразилски характеристики – тяхното гостоприемство, способността им да постигнат много от нещо малко, както и един от символите на страната – джунглата Амазонка, най-големият природен резерват в света. Разбира се в церемонията не бе забравен и легендарният Карнавал на Рио. Бразилската музика бе представена на живо от редица популярни местни изпълнители, сред които личаха имената на Анита, Гаетано Велозо и Жилберто Жил.

Участие в церемонията взе и една от най-популярните бразилки в света – супермоделът Жизел Бюндхен, която дефилира под съпровода на песента „Момичето от Ипанема“ на Том Жобим.

Разбира се, кулминацията на откриващата церемония бе запалването на олимпийския огън, като организаторите бяха решили то да не е толкова пищно, а да бъде използван специален факел с ниски емисии. Очакваше се огънят да бъде запален от Краля на футбола Пеле, но поради влошеното му здравословно състояние честта се падна на бразилския маратонец Вандерлей Кордейри. Така бе даден и официалния старт на 31-те олимпийски игри, които ще продължат до 21 август.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0