Откриха паметник на Момчил войвода в Златоград

Откриха паметник на Момчил войвода в Златоград

Днес почитаме една знакова историческа личност, eдин епически герой, владетелят на Родопите - Момчил юнак. Това заяви председателят на Народното събра

Почитаме го не само с думи, а и с този прекрасен монумент, чието изграждане бе плод на съвместните усилия на многобройни български родолюбци – изследователи, културни деятели, общественици, дарители, отбеляза председателят на парламента. Тя допълни че за нея – като председател на Народното събрание, е чест да бъде патрон на тази патриотична инициатива. Днес, по думите й, повече от всякога имаме нужда от неоспорими исторически примери, от личности, които са отбранявали българската земя и устоите на държавността.

Тази година се навършват 675 г от гибелта на Момчил и това е основателен повод да си припомним неговата пословична неустрашимост, свободолюбив дух и забележителния факт, че той е сред първите европейци, опълчили се срещу ранното османско нашествие на Балканите, подчерта в приветствието си Цвета Караянчева. Тя добави, че той е обаятелна личност, наричан още Родопският цар и закрилник на хората от планината.
Днес името му е светиня в Родопите, а делата му са легенда и тази легенда подхранва националното ни самочувствие и ни кара да се гордеем със славното си минало и произход, заяви още председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза, че този паметник е поредният щрих към профила на Златоград като гнездо на българщината. Тя благодари на всички, които са подкрепили инициативата и са съучаствали в списването на този нагледен урок по родолюбие, на тази спечелена битка на паметта срещу забравата. Събитието, което е част от културния календар на община Златоград за 2020 г., е кулминацията на поредица от инициативи, посветени на „Годината на Момчил юнак“.
Негово високопреподобие Висарион е отслужил водосвет на паметника. Поднесени са венци и цветя, се посочва в съобщението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0