Отиде си актрисата Виолета Бахчеванова

Отиде си актрисата Виолета Бахчеванова

На 86 години почина актрисата Виолета Бахчеванова. Това съобщиха от Народния театър „Иван Вазов“. Тя завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1959

На 86 години почина актрисата Виолета Бахчеванова. Това съобщиха от Народния театър „Иван Вазов“.

Тя завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1959 г. в класа на проф. Филип Филипов. Започва да играе в Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас, където за един сезон (1960/61) изиграва четири главни роли. Дебютът ѝ в Народния театър „Иван Вазов“ е през 1961 г. в ролята на Мария Десислава в пиесата „Иван Шишман“ на Камен Зидаров, постановка на Николай Люцканов, която се представя 315 пъти, рекорд за най-дълго играна главна роля в Народния театър. След като се пенсионира играе в постановки на Театър 199.

Виолета Бахчеванова има многобройни участия в БНР. Пее с Райна Кабаиванска в хора на девойките. През 70-те години се занимава активно с дублаж на филми и сериали, между които „Великият диктатор“.

Заедно със съпруга й – актьора Васил Стойчев, представят рецитали и поетични спектакли в България и чужбина. През 1976-1977 г. е преподавателка във ВИТИЗ. Носителка на национални награди и отличия.

През 2001 г. излиза нейната книга „…А театърът може без всеки от нас“.

През 2013 г. артистичното семейство получава награда Икар за „Изключителен творчески принос към българския театър“.

Светъл път!

COMMENTS

WORDPRESS: 0