Ответен удар: Българските превозвачи затварят границата с Гърция на Разпети петък

Затваряме границата с Гърция за празниците на 29 април от 10.00 часа. Това каза председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния т

Затваряме границата с Гърция за празниците на 29 април от 10.00 часа. Това каза председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски, след срещата на ръководствата на превозваческите съюзи. Затварянето ще стане на Разпети петък, точно когато българите се изнасят за великденските празници, съобщава Блиц. На 25 януари 2016 г. гръцки фермери блокираха ГКПП Кулата – Промахон. Фермерите в Гърция протестираха против новите закони за пенсионирането и намаляването на пенсиите, както и срещу повишаването на данъчните ставки за земеделските производители. В последствие бяха блокирани и граничните пунктове „Илинден-Ексохи”, „Златоград – Термес“ и „Маказа – Нимфея“.
Фермерите бяха обявили предварителен график, по който трябваше да се пропуска преминаването през пунктовете. След като графикът не се изпълняваше по план, официалните власти в България потърсиха съдействие от гръцката страна.
Такова не бе получено и страната ни официално информира Европейската комисия за проблемите с граничните блокади от страна на протестиращи гръцки фермери и поиска Брюксел да се намеси, за да се възстанови нормалното движение на стоки и хора възможно най-бързо. В изпратеното писмо се посочваше, че в създалата се ситуация Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС. Атина нарушава основни правила относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки.
На 19 февруари български превозвачи организираха контрапротест на ГКПП „Кулата”. Повод за гнева на българските превозвачи стана неспазването на предварително договорените условия за пропускане на тежкотоварни автомобили през блокадата на гръцките земеделци. Превозвачите създадоха стачен комитет, който бе подкрепен от министърът на транспорта Ивайло Московски, народните представители, БАСАТ и други транспортни организации.
На 21 февруари след съвещание на граничен пункт „Кулата-Промахон“ стачният комитет и представителите на браншовите организации взеха решение за вдигане на блокадата на всички гранични пунктове от българска страна. Въпреки това българските превозвачи изразиха готовност да затворят границата с Гърция по време на предстоящите празници – Великден и Гергьовден с цел да се нанесе удар по туризма на Гърция, като се блокират вносът и износът на храни в страната. През февруари шофьорите планираха блокадата на границата да бъде от 31 април до 7 май.

COMMENTS

WORDPRESS: 0