Отварят тайно завещание на баба Ванга 20 години след смъртта й

Тайно завещание, включващо банкови сметки и нови пророчества за България, е оставила Ванга няколко години преди кончината си. Тази новина обикаля от н

Тайно завещание, включващо банкови сметки и нови пророчества за България, е оставила Ванга няколко години преди кончината си. Тази новина обикаля от няколко дни Петрич, а хората вече гадаят кой ще се облажи от секретното наследство на ясновидката.
Бивш офицер от Държавна сигурност (ДС), който е живял навремето в Града на кестените, разкрива пред в. „Ретро”, че става въпрос за секретни сметки в България и в Швейцария. Освен тях на отговорно пазене при адвокат в чужбина имало и необнародвани пророчества за България и света, които щели „да разтърсят човечеството“.

Навремето Ванга заръчала тайното завещание да бъде отворено точно 20 години след кончината й. Всевиждащата жена се спомина през лятото на 1996-а, от което излиза, че този 11 август тайната й воля трябва да бъде изпълнена.

„Леля Ванга знаеше, че най-близките й я крадат. Каквото й оставеха – било злато, синджирче, диамантче или кеш, изчезваше яко дим“, разказва Павел С. Навремето като млад офицер от ДС той за кратко е отговарял за „сигурността пред портата на гледачката“. По неговите сведения, почерпани от службите, по онова време Ванга е имала около 5 килограма злато. Освен тях тя успяла да скъта известна сума пари. След промените те са били прехвърлени в Първа частна банка, но след фалита й дирите им се губят по посока на два трезора – Пощенска и ДСК.

„За златото нищо не мога да кажа къде е. Иначе тайното завещание по всяка вероятност включва българските сметки, в които има около 5000 долара и не повече от 20 000 лева. Парите в задграничната сметка обаче би трябвало да са много повече – от порядъка на 100 000 долара и нагоре“, изненада с разкритията си 65-годишният мъж. Той поясни, че крупната сума се е натрупала от хонорари по линия на контрашпионажа.

По думите му навремето Ванга се е наела с помощта на дарбата си да помага на властите по разкриването на турски и сръбски шпиони на наша територия. Срещу тази услуга тя е получавала ежемесечно солидно заплащане във валута. Първоначално висш служител на ДС предложил на Вангелия Гущерова да й открият сметка у нас и по-специално в Държавна спестовна каса. Всевиждащата жена обаче категорично отказала с думите: „Алчните банкери ке ги вземат до шушка“.

„Така се е стигнало до варианта със задгранична сметка в Женева, където регулярно са били превеждани суми“, разясни Павел С. Според неговата информация тези пари също са обект на тайното завещание, което сега се пази в адвокатска кантора в Швейцария заедно с около 30 странички пророчества. Те пък били издиктувани по телефона от самата Ванга на неин близък, който след промените от 1989 г. се преместил да живее в страната на „Милка”. „Този беше някаква важна клечка в задграничните дружества. Много се увличаше по окултното. Изглежда, в крайна сметка, се е заел да изпълни последната воля на Ванга“, разкри Павел С.

Слухът за тайните авоари и пророчества на Ванга вече обикаля Петричкия край. Местни обаче свързаха разкритията с отколешната мечта на Ванга да построи голяма детска градина. Навремето тогавашният кмет се заинатил за разрешителните и всичко се провалило.

Именно затова след промените от 1989 г. ясновидката решила да строи храм в околностите на Рупите, който глътнал всичките й сили, нерви и средства. Въпреки оскъдицата обаче изглежда пророчицата не се изкушила да бърка в тайните сметки, наречени вероятно за благотворителност, коментираха още петричани. Все пак вървят подозрения, че от авоарите след 11 август известна сума щяла да получи само снахата на пророчицата д-р Здравка Методиева, защото тя единствена през годините не се изкушила да я краде. За ужас на останалите роднини и фондацията, ползваща името на Ванга, останалите пари заминавали в швейцарска неправителствена организация.

Тя трябвало да начене градеж на детското заведение у нас. Под каква форма обаче ще бъдат огласени новите пророчества на Ванга, все още никой не се наема да каже.

COMMENTS

WORDPRESS: 0