Отбелязваме 143 години от гибелта на Апостола на свободата

Отбелязваме 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна. Васил Иванов

Отбелязваме 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна.

Васил Иванов Кунчев по прякор Левски е революционер, идеолог и организатор на борбата на българите за национално освобождение. Историята ще го започни и с прозвищата Дяконът и Джингиби. Левски е основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Според най-разпространената теза за залавянето му Левски е жертва на предателство, а изменникът е касиерът на Ловчанския революционен комитет поп Кръстьо. Различни проучвания пък твърдят, че предателство спрямо Левски не е имало, а той до последно заптиетата не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат, като едва там станало ясно кой е той.

Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд. Левски е разпитван шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това – на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешната българска столица, където е издигнат негов паметник.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0