Отбелязваме 1 май – Международния ден на труда

Денят на труда и на международната работническа солидарност отбелязваме на 1 май. В България датата е официален празник. Денят се свързва с честване н

Денят на труда и на международната работническа солидарност отбелязваме на 1 май. В България датата е официален празник.
Денят се свързва с честване на постиженията на работническото движение и търсене на повече защита за работещите хора по света.
Историята на празника води началото си от работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на социални права.
Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.
В България първият опит за отбелязването на 1 май е направен през 1890 година от Типографското дружество. Денят е обявен е за официален празник през 1939 година.
От 1945 година комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно с мащабни манифестации в цялата страна.
След края на социализма в България през 1989 година, 1 май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви.