Осъдиха данъчни измамници, ощетили хазната с над 13 млн. лв.

Специализираният наказателен съд наложи присъди от 4 г. до 7 г. затвор, конфискация на имущество и на над 2.3 млн. лв. на петима души, обвинени

Специализираният наказателен съд наложи присъди от 4 г. до 7 г. затвор, конфискация на имущество и на над 2.3 млн. лв. на петима души, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.

От ноември 2011 г. до септември 2013 г. участниците в групата са ощетили хазната с над 13 млн. лв., като не са плащали ДДС за купуване на месо от страни в Европейския съюз.

Участниците в групата правили данъчните измами като използвали мрежа от фирми от типа „липсващ търговец“. Получатели на доставките на месо от Испания, Франция и други европейски държави били две реални търговски дружества със седалища във Велико Търново и Плевен. Те били собственост на трима от осъдените.

Стоката пристигала директно в техните складове, но с предварително изготвени документи на фирми от типа „липсващ търговец“. Месото незабавно било „продавано“ на реалните дружества, което им давало възможност да приспадат неследващ им се ДДС. Сумите, с които бил ощетяван бюджетът, се разпределяли между участниците в групата.

Седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на недвижим имот (апартамент) в София наложи съдът на участника в групата, който организирал мрежата от кухи фирми и счетоводния офис, в който бил изработван фиктивният документален поток за данъчните измами.

По 6 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим съдът определи за тримата собственици на реалните търговски дружества. За всеки от тях съдът постанови и конфискация на цялото им имущество и парични средства, в т.ч. автомобили Мерцедес GLK CDI 4 MATIC и Ауди Q7; автомобил Мерцедес C 400 ХИБРИД и парична сума в размер на 1 177 607,09 лв.; 14 дка лозя и сума от 1 164 775,83 лв.

Четири години лишаване от свобода при първоначален общ е наказанието на участника в групата, който издирвал малоимотни и малограмотни лица и съдействал за регистрирането им като собственици на кухите фирми.

Върху средствата от над 2.3 млн. лв., за които съдът постанови отнемане в полза на държавата, е наложен запор като обезпечителна мярка до произнасяне на окончателна присъда по делото.

COMMENTS

WORDPRESS: 0