Оставки в правителството и полицията на Словения заради корупция

Оставки в правителството и полицията на Словения заради корупция

Словенската полиция остана без ръководство, след като министърът на вътрешните работи Алеш Хойс и директорът на полицията Антон Травнер подадоха остав

Причината за оставката на Хойс е обиска от полицията в дома на министъра на икономиката Здравко Почивалшек, който вече е с повдигнато обвинение, че е извършил незаконни действия при закупуването на респиратори и защитни средства за словенските болници.

БГНЕС припомня, че словенските разследващи органи извършиха обиски на 11 места, за да съберат доказателства около съмненията за корупция при закупуването на респиратори и медицинско оборудване.

Според телевизия Словения (РТВ) това е кулминацията на двумесечно разследване, започнало след като предаването „Тарча“ на държавната телевизия пусна документи и записани телефонни разговори за предполагаемо системно престъпление по време на покупки на медицинско оборудване на стойност 8 млн. евро.

Оставката на Хойс вече е изпратена до премиера Янез Янша, като това е първата оставка на министър в неговото правителство.

В социалните медии министърът заяви, че претърсването на дома на Почивалшек е незаконно и че в някои сегменти полицията се контролира от това, което той нарече “партийна структура на УДБ-а”.

Преди избирането му за вътрешен министър Хойс беше шеф на телевизия Нова24, която опозицията обвинява, че е пряко финансирана от “унгарски пари” и че е “партийна телевизия на премиера Янез Янша”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0