Оставиха в ареста рецидивиста, нападнал курсанти с брадва

Районният съд в Казанлък остави за постоянно в ареста 32-годишния Йордан Пенев, който потроши с брадва колата на курсанти от Националния военен унив

Районният съд в Казанлък остави за постоянно в ареста 32-годишния Йордан Пенев, който потроши с брадва колата на курсанти от Националния военен университет на пътя между Сливен и Гурково.

На Пенев е предявено обвинение за това, че на 13.01.2019 г., на път І-6 км. 354, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при управление на моторно превозно средство и се отличава с изключителна дързост /нанесъл удари с брадва по предното панорамно стъкло и предния капак/ на лек автомобил, управляван от П.А., на 20 г. – престъпление по престъпление по чл. 325 ал.3 вр. с ал.2 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс, съобщават от прокуратурата.

При извършения разпит обвиняемото лице признава вината си.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, обвиняемото лице е привлечено към наказателна отговорност и производството ще приключи в най-кратки срокове.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е многократно осъждан /5 присъди/ за престъпления против собствеността. Настоящото престъпление по чл.325 ал.3 вр. с ал.2 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс е умишлено, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода” до 5 години и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Й.П. е изтърпял наказание “Лишаване от свобода“ от една година и един месец по последното си осъждане през януари 2013 г., т.е. реалната опасност да извърши и друго престъпление е налице. Доказателствата по делото сочат, че обвиняемият не пребивава на постоянния си адрес, от което следва извода, че може на се укрие от наказателно преследване.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.